Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Església parroquial de Sant Pere

L’edifici es començà a construir l’any 1684 i presenta una sòbria barreja d’elements barrocs iTalladell3.jpg neoclàssics, mostra de la llarga durada de les obres. Es tracta d’un temple amb planta de creu llatina i dues capelles laterals. El campanar és de planta quadrada amb dos cossos d’alçada i una gran cúpula al mig del creuer.

La façana principal i el campanar són de pedra tallada sense elements decoratius. A l'interior hi destacava el retaule de St. Pere encarregat el 1691 a l’escultor targarí Pau Viola, desaparegut durant els esdeveniments de 1936-39. A la sagristia es conserva una part de l’Arxiu Parroquial de Sant Pere del Talladell. Aquest fons, enviat a la diòcesi de Solsona després de la Guerra Civil, s’incrementà amb un fons trobat de forma accidental l’any 2008 i que avui, convenientment classificat i inventariat, forma el fons local del mencionat arxiu.

Els elements més interessants d’aquest arxiu són els pergamins del segle XIII el capbreu de finals del segle XV, fonamental per conèixer el patrimoni de la parròquia i l’estructura de la vila durant els darrers decennis de l’Edat Mitjana. Cal destacat també la documentació relativa a la construcció de l’església nova: el contracte amb els mestres d’obra per la rehabilitació de la sagristia i el contracte de construcció del nou temple, que s’exhibeix a l’entrada de l’església, juntament amb la resta del tresor de la parròquia que les autoritats varen recuperar després d’un intent de robatori que tingué lloc durant 2007.